Jean-Luc Picard életútja
 
 
Jean-Luc Picard  (Patrick Stewart)
——————————————––

Az ötödik és hatodik Enterprise ûrhajó kapitánya (D és E), az ûrkutatásban, tudományokban és csillagközi diplomáciában elismert személyiség.

 
Gyermekévek
—————––

Picard a Földön született 2305-ben, Franciaországban egy LaBarre-i farmon, Maurice Picard és Yvette Gessard Picard szülötteként. Gyermekként kedvenc idõtöltése modellhajók (vitorlások) építése volt.

 
Akadémiai évek
———————

2322-ben, 17 éves korában nem vették fel az akadémiára, csak egy évvel késõbb. Mint elsõéves kadét, Picard volt az egyetlen újonc a Csillagflotta Akadémián, aki megnyerte a Danula II-n megrendezett maratoni futamot, de késõbb számos akadémiai díjat kapott, persze problémai is adódtak. Amikor 2327-ben befejezte az akadémiát, éppen eltávozáson volt néhány társával, amikor verekedésbe keveredtek néhány Nausicaan-nel, melynek az lett a vége, hogy Picard-ot szíven
döfték egy késsel. Ugyan Picard mindezt túlélte, de mûszívet kapott, s azzal élt tovább.

 
Az ifjú hadnagy
———————

Mint fiatal hadnagy, alkalma volt találkozni Sarek nagykövettel, a nagykövet fiának esküvõjén. Picard számára emlékezetes maradt ez a találkozó, mert hihetetlen érzés volt számára olyasvalakivel megismerkedni, aki nagy mértékben hozzájárult a Föderáció mai formájának kialakításához.

Mint fiatal tiszt, romantikus kapcsolatba került a késõbbi Jenice Manheim-el. Ugyan nagyon kedvelték egymást, de Picard-ot megrémisztette a jövõ gondolata, így aztán végett vetett kettõjük kapcsolatának 2342-ben. Picard évekig bánta, hogy  elveszítette Jenice-t. 2364-ben találkoztak ismét, amikor a Vandor IX-en Enterprise-D megmentette Jenice férjét, Dr. Paul Manheim-et.

 
A Stargazer fedélzetén
————————––––

Picard hadnagy fedélzeti tiszt volt a U.S.S. Stargazer-en, amikor is a hajó kapitánya meghalt. Picard vette át a híd irányítását, s a vészhelyzetben tanúsított szolgálatiért megkapta a Stargazer parancsnokságát. Picard közel 20 évig volt a Stargazer parancsnoka, úgy 2355-ig, amikor is egy váratlan támadás során a hajó majdnem teljesen megsemmisült a Maxia Zeta naprendszer közelében. A
megmaradt személyzet Picard-al együtt hetekig sodródott egy mentõsiklón mire kimentették õket. A támadó kilétét nem tudták, de mint késõbb kiderült, egy Ferengi hajó volt az.

A Stargazer elvesztése után Picardot bíróság elé állították - mivel ez volt a szabályos csillagflottai eljárás ilyen esetekben -, de felmentették. A vádló akkor  Phillipa Louvois volt, akivel Picard romantikus kapcsolatba került.

 
Az Enterprise-D fedélzetén
————————————

Jean-Luc Picard-ot 2363-ban nevezték ki az ötödik Enterprise ûrhajó
parancsnokának, röviddel a hajó beiktatása után. Picard-nak egy ismeretlen lénnyel való küzdelme során Gregory Quinn admirális az admirálisi rangot is felajánlotta, de Picard visszautasította azt, mondván hogy egy ûrhajó kapitányaként sokkal jobban szolgálhatja a Föderáció érdekeit.

Egy energiaháló 2365-ben létrehozta Picard 6 órávval késõbbi mását, mely felelõs lehetett az Enterprise pusztulásáért (a 6 órával késõbbi jövõben), s ezt a gondolatot  a "jelenlegi" Picard nehezen tudta elviselni.

Picard mûszívét egy rutinszerû mûtéttel 2365-ben ki kellett cserélni, melyet az 515-ös ûrállomáson Dr. Katherine Pulaski hajtott végre.

2366-ban Picard ismét találkozott Sarek nagykövettel, aki a Bendii szindróma következtében elveszítette uralmát érzelmei fölött. Picard elmekapcsolódást hajtott végre Sarek-kel, hogy az folytathassa történelmi tárgyalásait a Legaran-okkal.

Picard-ot elrabolta a Borg 2366 végén, amikor azok támadást intéztek a Föderáció ellen. A kapitányt ekkor átmûtötték és átváltoztatták egy "Locutus" nevezetû borg lénnyé. Mint Locutus, Picard kényszerítve volt, hogy közremûködjék a Wolf 359-nél vívott csatában, ahol segítségével 39 Föderációs hajót pusztítottak el, teljes legénységükkel együtt. Picard-ot az Enterprise-D csapata mentette meg, s mûtéti úton visszaalakították Dr. Crusher segítségével. Heteket töltött pihenéssel, hogy kiheverje a szörnyû fizikai és szellemi megrázkódtatásokat.

Miközben az Enterprise-D javítását végezték a McKinley ûrállomáson, Picard-nak lehetõsége volt rá, hogy meglátogassa otthonát LaBarre-ben, közel 20 évi távollét után. Bátyjánál, Robert Picard-nál szállt meg, s megismerhette annak feleségét, Marie Picard-ot és fiát René Picard-ot. Picard-ot rövid ideig foglalkoztatta a gondolat, hogy elfogadja az "Atlantisz Projekt" igazgatói állását, de hazatérése során rájött, hogy az õ helye az Enterprise-D fedélzetén van.

2367-ben Picard jelentõs szerepet játszott a Klingon birodalom jövõjében. Amikor  K'mpec meghalt, eddig szokatlan módon egy kívülálló, Picard lett az utódlás döntõbírája. Picard döntése következtében Gowron lett a Klingon Birodalom legfelsõ tanácsának vezetõje.

2369-ben, miközben egy energiamezõn haladtak keresztül, Picard-ból ismét gyerek lett. A hajón tatozkódó többi "valódi" gyerek segítségével sikerült  megmenekítenie az Enterprise-t a ferengik támadásától, úgy, hogy Riker fiának adta ki magát, s így elvonta a ferengik figyelmét.

Jelentõs lelki sérüléseket szerzett, amikor 2369-ben a kardassziai Gul Madred fogságába esett, s az kínzásokkal próbálta belõle kiszedni a Csillagflotta taktikai információit. Picard ellenállt ugyan, de késõbb bevallotta, hogy ha  nem mentik meg idõben, akkor az átélt brutalitások következményeként akár el is mondott volna mindent, amit Madred tudni szeretett volna.

2370-ben Picard egy kereskedõhajó fedélzetén szolgált egy küldetés részeként, mely során összeütközésbe került az Enterprise-D-vel is, s "beszervezte" Rikert is. Lázadást szított, hogy átvegye a kereskedõhajó irányítását, s végül hatástalanított egy negatív szellemi energiával mûködõ õsi vulkán fegyvert. Eme küldetésrõl eleinte még Riker sem tudott, mert Picard elõtte eltûnt és halottnak hitték.

Késõbb egy idegen lénnyel való találkozás során Picard arra kényszerül, hogy romantikus érzéseit elárulja Beverly Crusher-nek. Picard már régóta vonzódott a hajó doktornõjéhez, de ezt igazából soha nem mondhatta el.

Picard fiával is találkozik (bár õ sem tud igazán róla, hogy van neki), akit éppen Picard ferengi ellensége szemelt ki áldozatául.

A Dr. Soran elleni harcban Picard megkeresi Kirk-öt a Nexus-on és együtt gyõzik le az õrült tudóst. Ebben a csatában azonban odavész az Enterprise-D is, melyen Picard több, mint 7 évig kapitány volt.

 
Az Enterprise-E fedélzetén
————————————

Picard a hatodik Enterprise fedélzetén a Borg királynõ ellen harcolt és ismét csak megmentette a Földet a Borgok elleni támadástól.
 

            - Defi -
 
Visszatérés